klasouders

     

Ouderraad

     

Het doel dat de ouderraad zich stelt, is om onze kinderen zich optimaal te laten ontplooien binnen een school waarin naast de leerkrachten en de directeur, de ouders mede de verantwoordelijkheid dragen.
De ouderraad probeert deze doelstelling te realiseren door:
  • Geld in te zamelen voor de school door het organiseren van uiteenlopende activiteiten, zoals onder andere een bingo, playbackshow, verkoopactie en schoolfeest.
  • Ouders informatie en inspraak te geven over opvoedingstaken binnen de school.

Leden

     

Elke klas wordt in de ouderraad vertegenwoordigt door haar klasouder(s). Daarnaast kan elke ouder toetreden als vrij lid. Voor elke vergadering van de ouderraad worden één of twee leerkrachten uitgenodigd.

Klasouders

     

Om de betrokkenheid van de ouders bij het schoolgebeuren te vergroten, bestaan er klasouders. Dit zijn enkele ouders per klas die een brug vormen tussen de leerkracht en de ouders. Het gaat om liefst twee geëngageerde ouders per klas die de taak op zich nemen om praktische hulp te bieden aan de leerkracht en om ouders bij de klas te betrekken.
De klasouders hebben heel wat op hun takenlijstje staan, maar ze kunnen dit elk individueel invullen naar gelang hun tijd en mogelijkheden.
Hieronder kan je vinden welke taken de klasouders kunnen opnemen.

mogelijke taken

     

  • Aanwezig op de vergaderingen.
  • Per schooljaar zijn er 4 vergaderingen gepland, waarvoor klasouders steeds schriftelijk worden uitgenodigd.
    Van klasouders wordt verwacht dat zij minimaal 2 vergaderingen bijwonen.

  • Nagaan wat leeft bij de ouders van de klas.
  • De klasouder fungeert als aanspreekpunt voor klassikale of collectieve vragen, ideeën of problemen. Zo kunnen andere ouders hen vragen om suggesties of problemen naar voor te brengen in de vergadering van de ouderraad, zodat deze in een breder verband kunnen worden besproken. Persoonlijke en/of delicate kwesties dienen vooraf besproken te worden met de voorzitter en/of het schoolhoofd, omdat niet elke suggestie of probleem zich leent om in een openbare vergadering te worden besproken.
    Het is overigens niet de bedoeling dat de klasouder zelf een oplossing zoekt voor individuele problemen. De klasouder fungeert nadrukkelijk alleen als eerste aanspreekpunt. Wel kan de klasouder ouders doorverwijzen naar de juiste personen (leerkrachten, coördinator, zorgcoördinator) en eventueel nadien bij de ouders polsen of alles vlot verlopen is.

  • Extraatje voorzien voor de leerkracht.
  • Indien er in de klas iets te vieren valt zoals de verjaardag, een bevalling of huwelijk van de leerkracht, speciale verjaardag, enz. wordt er van de klasouder verwacht iets te organiseren. Ook met Kerstmis, de dag van de leerkracht en op het einde van het schooljaar als afscheid van de leerkracht zorgt de klasouder voor een gezamenlijk cadeautje.

    Zorgt er bij een geboorte, huwelijk, begrafenis in het gezin van de kinderen voor dat de ouders een kaartje krijgen in naam van de hele klas.
    Hiervoor mag de klasouder een vrijblijvende bijdrage per kind van max. € 3,50 per schooljaar vragen. (dus klassen met 2 leerkrachten € 3,50 / klassen met 1 leerkracht vragen uiteraard minder.)

    Klasouders kunnen hun ideeën voor knutselwerkjes onderling uitwisselen d.m.v. een database. Neem eens een kijkje bij de diverse knutselideeën van onze klasouders.

    Kijk vooral ook eens bij de voorbeeldbrieven die door klasouders zijn gebruikt om ouders te informeren.
      

  • Andere ouders aanmoedigen om mee te doen met een activiteit.
  • De ouderraad organiseert jaarlijks enkele activiteiten zoals schoolfeest, bingo, grootouder-/ouderfeest, playbackshow, schoolfeest en andere activiteiten waarvoor men helpende handen nodig heeft. Uiteraard steeds vrijblijvend, maar hoe meer zielen....
    hoe meer vreugde!
    Wanneer er ouders gezocht worden om een handje toe te steken kan de klasouder ingeschakeld worden om andere ouders hiervoor te contacteren.
    Ook de leerkracht kan een beroep doen op de klasouder bij het zoeken naar vrijwillige ouders t.b.v. bijvoorbeeld een klasuitstap of leescircuit.

  • Directie en dagelijks bestuur informeren.
  • Omdat de directie ten alle tijden op de hoogte wenst te blijven van wat er “reilt en zeilt” in de klassen moet er van elke brief die de klasouder in de klas uitdeelt een kopie afgegeven worden op het kantoor van de school te Dorp 2.
    Ook het dagelijks bestuur is graag op de hoogte wat er door klasouders allemaal wordt ondernomen. Zij stelt het daarom eveneens op prijs om op de hoogte te blijven. Met deze informatie kan zij evt. de andere klasouders ondersteunen. Het dagelijks bestuur kun je informeren d.m.v. een e-mail of door een kopie van de brief in ons postvakje te leggen.

  • Nieuwe ouders verwelkomen en wegwijs maken.
  • De klasouder stelt zich aan de nieuwe ouders voor en legt uit dat ze altijd bij hem/haar terecht kunnen met vragen.