Mindful Opvoeden                              

Spreker : Brunhilde Denoodt (ITAM)

1. Er bestaat geen juiste manier van opvoeden

Niemand moet jou vertellen wat je wel en niet moet doen. Ook ik niet! Elke ouder -kind relatie is verschillend. Geef bewust aandacht aan wat er op dit moment nodig is om je kind verder te helpen.

2. Je bent al goed bezig!

Eten maken, je kind naar school brengen, troosten, aanmoedigen, een standje geven, samen spelen en leren...
Dag in dag uit ben je jouw kind aan het opvoeden. Je bent dus eigenlijk al goed bezig!

3. Mindful opvoeden: hoe doe ik dat?

Dit is de essentie van Mindful opvoeden: doelbewust aandacht geven aan je kind en je eigen houding t.o.v. je kind zonder te oordelen.

4. Hoe omgaan met probleemsituaties?

  • Stap 1: STOPPEN met wat je aan het doen bent. Even de aandacht naar de adem of het lichaam brengen. Dit brengt je in het hier en nu.
  • Stap 2: KIJKEN. Wat doet deze situatie met mij? Hoe voel ik mij nu (woede, verdriet...)? Wat denk ik (‘Dit is ongehoord!’, ‘Dit moet stoppen!’)? Zonder te oordelen over je gedachten of gevoelens.
  • Stap 3: HANDELEN. Door te stoppen en te kijken, krijg je nu meer ruimte om in alle vrijheid actie te ondernemen. De kans is groot dat je iets anders zal zeggen of doen, dan wanneer je op automatische piloot zou reageren.

5. Aanvaarden wat je niet veranderen en aanpakken wat je wel kan veranderen.

En natuurlijk ook de wijsheid om het onderscheid te maken. Meestal hebben we de neiging om onmiddellijk dingen te willen veranderen. Indien we echter niet eerst ten volle de situatie aanvaarden (hoe erg ook), is het heel moeilijk om een constructieve oplossing te vinden.

6. Multitasken is een illusie

We voelen ons soms gedwongen om te multitasken. Onze gedachten verleiden ons met het idee dat alles zo sneller gaat. Dit is een illusie. Durf keuzes te maken en geef je aandacht aan wat NU belangrijk is.

7. Kijk naar jezelf i.p.v. naar je kind

Mindfulness leert je objectief naar jezelf te kijken. Met al je goede en minder goede kantjes, zonder te oordelen. Het nodigt je ook uit om steeds opnieuw beginnen. Het is nooit te laat. Het NU is er immers altijd.

8. Gedachten zijn geen feiten!

Soms kunnen we zo van iets overtuigd zijn dat we denken dat het waar is. We maken ons zorgen over de toekomst. Maar wie weet met zekerheid wat de toekomst brengt? De meeste stress creëren we zelf door allerlei doemscenario’s te bedenken, die uiteindelijk toch nooit uitkomen...

9. Leer je eigen gevoelens herkennen en aanvaarden.

Hoe beter je jezelf kent en aanvaardt, hoe makkelijker het wordt om kinderen op te voeden. Je moet niet perfect zijn. Soms lukt het en soms niet. That’s life!

10. Draag goed zorg voor jezelf

Aandacht voor je kinderen is belangrijk, maar durf ook tijd te nemen voor jezelf. Als je niet regelmatig je batterijen oplaadt, heb je ook niet de energie om helder te blijven in moeilijke opvoedingssituaties. Zo riskeer je op automatische piloot te reageren i.p.v. bewust te handelen.